Gasumin rahasto myöntää apurahoja tutkijoille
Gasum on pohjoismaisen kaasusektorin ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Tehtävämme on varmistaa, että asiakkaamme saavat käyttöönsä puhtaampaa energiaa. Tuemme kestävän energiatalouden tutkimusta Gasumin rahaston avulla.
Gasumin rahasto on yksi Tekniikan edistämissäätiön (TES) erikoisrahastoista ja rahaston hoidosta ja hallinnoinnista vastaa TES.
Vuonna 2024 rahastosta myönnettiin apurahoja viidelle henkilölle, yhteensä 49 200 euroa. Aiempina vuosina myönnettyjen apurahojen yhteissumma on ollut noin 70 000 euroa. Gasumin rahasto on myöntänyt apurahoja vuodesta 2005 alkaen.
Vuoden 2025 apurahahaku on auki 9.1.–11.2.
Gasumin rahaston tavoite ja aihealueet
Rahaston tavoitteena on vastata yhteiskunnan muutoshaasteeseen edistämällä siirtymistä kestävän kehityksen edellyttämään energiatalouteen.
Tukea myönnetään kestävää energiataloutta edistävän tutkimuksen aiheisiin, kuten:
Biokaasun tuotanto
Biokaasun tuotantoteknologiat ja raaka-aineet, ravinteiden kierto, hiilidioksidin hyödyntäminen
Power-to-Gas tuotanto
E-metaanin tuotantoteknologiat, vetytalous, energiajärjestelmien optimointi
Kaasumaisten polttoaineiden arvoketjut ja käyttö
Bio- ja sähköpolttoaineiden markkinat; esimerkiksi tie- ja meriliikenteessä, vähäpäästöinen kuljetus ja logistiikka, elinkaarivaikutukset (LCA), hiili-intensiteetti
Sähkömarkkinat
Uusiutuvan sähkön tuotanto, sähkön varastointi, kulutusjoustot, ennustaminen, optimointi; esim. tekoälyn hyödyntäminen energia-alalla
Energiatalouden lainsäädäntö, politiikka ja turvallisuus
Ilmastopolitiikka, päästöjen vähentämiseen tähtäävä regulaatio koko arvoketjussa, kaasumaisten polttoaineiden turvallisuus
Kuka voi hakea apurahoja?
Tavoitteiden toteuttamiseksi rahastosta myönnetään apurahoja väitöskirjatutkijoille päätoimiseen väitöskirjatyöhön. Poikkeustapauksissa voidaan myöntää rahoitusta myös maisteritason lopputöihin – näihin tulee hakemuksessa olla myös tutkimussuunnitelma ja eduksi katsotaan, mikäli hakija osoittaa tavoitteellisuutta suunnata jatko-opintoihin. Tukea myönnetään Suomessa tehtävään tutkimukseen mukaan lukien mahdolliset työn ulkomaanjaksot.
Gasumin rahaston tavoitteena on tukea päätoimista tutkimusta. Päätoimista tutkimusta pyritään tukemaan kokopäivärahojen avulla, joka on 26 200 euroa vuodessa.
Rahasto pyrkii opiskelijan pitkäjänteiseen rahoittamiseen. Näin ollen rahoitusta voi hyvin hakea myös useampana peräkkäisenä vuotena, mutta rahoituksen myöntäminen edellyttää näyttöä edistymisestä. Edistyminen tulee käydä ilmi sekä hakemuksesta että työn ohjaajan tai valvojan suosituskirjeestä.
Apuraha on myös mahdollista yhdistää yliopistolta saatavaan palkkaan.
Tekniikan edistämissäätiö
Apurahojen hakemisen ajankohdat löytyvät Tekniikan edistämissäätiön sivulta.
Miten hakemuksia toimitetaan ja arvioidaan?
Hakemukset toimitetaan TES-portaalin kautta. Hakemukset tulee osoittaa suoraan Gasumin rahastolle, mutta myös muita TES:lle osoitettuja, Gasumin rahaston toimintakenttään soveltuvia hakemuksia voidaan ohjata rahaston arvioitavaksi.
Gasumin rahastolle osoitetut hakemukset käsitellään rahaston neuvottelukunnassa. Sen puheenjohtaja on TkT Lars Gädda ja muita jäseniä ovat professori Jukka Rintala Tampereen yliopistosta, professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, Mia Bengts Tekniikan edistämissäätiöstä ja KTT Mikko Syrjänen Gasumilta.
Lopulliset päätökset apurahoista tekee TES:n hallitus.