Pääkaupunkiseudun biojätteistä luomulannoitteita ja biokaasua ─ Lohjan biokaasulaitoksen kaupallinen käyttö alkoi

Pääkaupunkiseudun biojätteistä tehdään Gasumin Lohjan Munkkaan jätekeskuksen alueella sijaitsevalla biokaasulaitoksella uusiutuvaa biokaasua liikenteeseen sekä teollisuuteen ja luomulannoitteita maatalouteen. Laitos käsittelee 60 000 tonnia biohajoavia raaka-aineita, joista tuotetaan vuodessa 40 GWh biokaasua ja 50 000 tonnia luomulannoitteita. Biokaasu syötetään laitokselta suoraan kaasuverkostoon. Laitos aloitti kaupallisen käyttönsä suunnitelman mukaisesti tammikuussa 2021.

Gasum pyrkii aktiivisesti lisäämään biokaasun tuotantokapasiteettia rakentamalla uusia biokaasulaitoksia ja lisäämällä myös biokaasun hankintaa kumppaneilta. Lohjan biokaasulaitoksen tuotannossa käytetään raaka-aineena pääkaupunkiseudun biohajoavia jätteitä, jolloin biokaasutuotannon osana jalostetut kierrätysravinteet täyttävät luomulannoitteiden kriteerit.

”On hienoa, että Lohjan biokaasulaitoksemme valmistui suunnitellusti. Laitoksemme edistää kiertotalouden toteutumista pääkaupunkiseudulla. Biokaasun kysyntä kasvaa kaikilla segmenteillä ja etsimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia lisätä tuotantokapasiteettia. Kysyntä kierrätysravinteille ja luomulannoitteille on kehittymässä eri teollisuuden aloilla. Tarvitsemme jatkuvasti lisää biohajoavia jätteitä tuotantoomme ja toivommekin, että pääkaupunkiseudun toimijat lähtisivät mukaan edistämään kiertotaloutta osallistumalla ketjuun,” kertoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan johtaja, Johan Grön.

Laitoksella käsitellään vuodessa noin 60 000 tonnia biomassoja, tuotetaan 40 GWh uusiutuvaa biokaasua vuodessa, joka vastaa 100 raskaan liikenteen ajoneuvon tai 4 000 henkilöauton vuotuista polttoaineenkulutusta. Laitoksella tuotetaan myös noin 50 000 tonnia luomulannoitteita maatalouteen. 

”Toivotamme Gasumin tervetulleeksi Munkkaan jätekeskukseemme. Hyvin sujunut yhteistyö biojätteen käsittelyssä saa nyt jatkoa alueenkäyttöyhteistyöllä. Meillä Rosk’n Rollissa pyritään luomaan kiertotalouden keskuksia, joihin alan toimijoiden on helppo sijoittua ja investoida materiaali- ja ravinnekiertoa edistäviä laitoksia. Gasumin laitos on erinomainen esimerkki tästä”, kertoo Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja Vesa Heikkonen.

Lohjan biokaasulaitokselle on myönnetty Työ- ja Elinkeinoministeriön (TEM) Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihanketukea 7,83 miljoonaa. Hankkeiden tavoite on lisätä kestävästi uusiutuvan energian osuutta Suomessa käytetystä energiasta erityisesti parantamalla sen tarjontaa.

Biokaasu on täysin uusiutuva energialähde, jota voidaan tuottaa monenlaisista biohajoavista jätteistä. Biokaasun käyttö liikennepolttoaineena voi auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosentilla fossiiliseen dieseliin verrattuna. Gasumilla on nyt 16 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa, ja yhtiö on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista. Gasum tuo vuoteen 2024 mennessä Pohjoismaiden markkinoille 4 TWh biokaasua omasta ja kumppaniensa tuotannosta.

Lisätietoja:
Johan Grön, johtaja, biokaasu, Gasum

p. 040 546 41 86, johan.gron@gasum.com

Ari Suomilammi, johtaja, biokaasu, kiertotalous Suomi, Gasum
p.  040 065 33 51, ari.suomilammi@gasum.com

Vesa Heikkonen, toimitusjohtaja, Rosk’n Roll Oy Ab
p. 040 834 5016, vesa.heikkonen@rosknroll.fi

Kuvia Gasumin biokaasulaitoksista >

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija, joka yhdessä kumppaniensa kanssa edistää kehitystä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Rosk’n Roll lyhyesti: Rosk’n Roll Oy Ab on 12 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö, joka huolehtii päivittäin 230 000 uusmaalaisen jätteistä - nykyaikaisesti ja ympäristön ehdoilla.  www.rosknroll.fi/